Pitching Projek Yang Berkesan Membina Manfaat Universiti-Industri Yang Mampan | PUSAT HUBUNGAN DAN JARINGAN INDUSTRI (CiRNeT)
» ARTIKEL » Pitching Projek yang Berkesan Membina Manfaat Universiti-Industri yang Mampan

Pitching Projek yang Berkesan Membina Manfaat Universiti-Industri yang Mampan

Umumnya dalam dunia yang semakin kompetitif, kerjasama antara universiti dan industri memainkan peranan penting dalam memajukan inovasi dan memastikan pertumbuhan ekonomi yang berterusan. Salah satu cara untuk membina hubungan yang kukuh antara kedua-dua pihak adalah melalui sesi pitching (lontaran) projek yang berkesan. Sesi pitching projek yang berkesan sangat penting untuk hubungan kerjasama universiti-industri. Sesi pitching projek ini membolehkan pelajar dan penyelidik universiti mempersembahkan idea dan projek mereka kepada industri, dengan harapan akan mendapat sokongan dan kerjasama yang memberikan manfaat kepada kedua-dua pihak. Ini termasuklah potensi perolehan dana, sumber, pengkomersilan dan promosi.

Sesi pitching projek menjadi antara platform yang baik untuk memudahkan pemindahan ilmu antara universiti dan industri. Pelajar dan penyelidik universiti boleh mempersembahkan hasil kajian mereka dan idea inovatif kepada wakil industri yang berpengalaman. Sebaliknya, industri juga boleh berkongsi pandangan praktikal dan keperluan pasaran yang dapat membantu universiti memacu penyelidikan mereka ke arah bidang yang relevan dan memberi impak yang nyata. Pemindahan ilmu ini mendorong kerjasama yang saling menguntungkan dan membuka peluang baru untuk pengembangan produk dan perkhidmatan yang inovatif antara pihak-pihak.

Selain itu, sesi pitching projek juga membantu meningkatkan potensi peluang pekerjaan bagi pelajar dan graduan universiti. Melalui sesi ini, pelajar boleh mempersembahkan projek mereka kepada industri, sekaligus membuka pintu bagi peluang latihan industri, kerjasama penyelidikan, atau mungkin tawaran pekerjaan secara langsung. Industri sering mencari individu yang mempunyai kemahiran praktikal dan pengetahuan terapan (applied knowledge), dan sesi pitching projek memberikan peluang kepada pelajar untuk menunjukkan potensi mereka dan menjalinkan hubungan dengan bakal usahawan atau majikan.

Di samping itu, sesi pitching projek yang berkesan mendorong inovasi dan penerapan ilmu pengetahuan dalam konteks industri. Apabila pelajar dan penyelidik universiti mempersembahkan idea mereka kepada industri, ini dapat memicu pertanyaan, perbincangan, dan maklum balas yang berharga kepada pihak-pihak. Dalam hal ini, sesi tersebut membolehkan pembangunan penyelesaian yang lebih baik dan penerapan pengetahuan saintifik dalam dunia nyata. Melalui kerjasama ini, universiti dapat melihat bagaimana penyelidikan mereka boleh mengatasi cabaran dan permasalahan dalam industri, sekaligus menerapkan penemuan mereka untuk memperbaiki proses, produk, atau perkhidmatan yang sedia ada.

Sementara itu, sesi pitching projek yang berkesan juga membantu membina rangkaian dan perkongsian antara universiti dan industri. Apabila pelajar dan penyelidik universiti berinteraksi secara langsung dengan wakil industri, mereka mempunyai peluang untuk membina hubungan profesional yang kukuh. Ini boleh membuka pintu kepada kerjasama jangka panjang, pertukaran sumber, dan pembangunan projek bersama. Perkongsian seperti ini membolehkan penyelidikan dan inovasi universiti digunakan secara meluas dan memberikan manfaat yang signifikan kepada industri, manakala industri juga dapat menyediakan sumber dan sokongan yang diperlukan untuk pembangunan universiti.

Dalam pada itu, melalui sesi pitching projek, pelajar dan penyelidik universiti boleh mempersembahkan idea-idea untuk pembangunan produk dan perkhidmatan baru yang berkaitan dengan industri. Industri sering mencari inovasi dan penyelesaian baru untuk meningkatkan daya saing mereka, dan universiti boleh menjadi sumber idea yang berharga. Sesi pitching projek membolehkan industri melihat potensi projek tersebut dan memberikan maklum balas yang berharga untuk pembangunan lanjut. Dengan adanya kerjasama antara universiti dan industri, pembangunan produk dan perkhidmatan baru bukan sahaja boleh dilakukan dengan berkesan, malahan selaras dengan keperluan pasaran.

Kesimpulannya, sesi pitching projek memainkan peranan penting dalam memperkuatkan hubungan antara universiti dan industri. Sekiranya sesi tersebut dilakukan dengan berkesan, ianya dapat  memudahkan pemindahan ilmu, meningkatkan peluang pekerjaan, mendorong inovasi, membina rangkaian dan perkongsian, serta menyokong pembangunan produk dan perkhidmatan, seterusnya memberikan manfaat yang berterusan kepada kedua-dua pihak. Oleh itu, adalah penting bagi universiti dan industri untuk menganjurkan sesi pitching projek secara berterusan agar dapat memaksimumkan potensi kerjasama. selain mewujudkan kelangsungan manfaat universiti-industri dalam menghadapi cabaran masa depan yang semakin kompleks dan pelbagai.

Zaidi Tajuddin, CiRNeT UPM

Tarikh Input: 14/06/2023 | Kemaskini: 14/06/2023 | zaidi_tajuddin